Dubbel zoveel tijd om belastingen te betalen

De regering verlengt de standaard betaaltermijn voor belastingen van twee naar vier maanden om zowel burgers als bedrijven tijdens de energiecrisis te ondersteunen.

Wie een aanslagbiljet van de fiscus, het jargon voor de definitieve belastingafrekening, ontvangt en belastingen moet bijbetalen, heeft daarvoor in principe twee maanden. Omwille van de energiecrisis heeft de federale regering beslist om die betaaltermijn voor het aanslagjaar 2022 (aangifte van inkomsten in 2021) naar vier maanden te brengen. Dat geldt zowel voor de personenbelasting, de vennootschapsbelasting, de belasting niet-inwoners als de rechtspersonenbelasting.

Personenbelasting

De langere termijn zal staan op de aanslagbiljetten voor de personenbelasting en de belasting niet-inwoners die vanaf 14 november 2022 verzonden worden. De vermelde datum is vier maanden na de verzenddatum van het aanslagbiljet.

Gaat het om een eerder verzonden aanslagbiljet, dan zal de gebruikelijke betaaltermijn van twee maanden nog vermeld zijn. De nieuwe betaaltermijn staat niet op het aanslagbiljet, maar geldt ook voor die gevallen.

TIP

Ook wie al in augustus of september zijn aanslagbiljet ontving, heeft daardoor vier maanden om te betalen. Voor een aanslagbiljet met 16 september 2022 als verzenddatum wordt de nieuwe uiterste betaaldatum dan 16 januari 2023. U hoeft niets te doen om dat uitstel te verkrijgen.

Voor de aanslagbiljetten voor de vennootschapsbelasting werd de datum voor alle aanslagbiljetten al aangepast. De datum op uw aanslagbiljet is sowieso de juiste.

Betaalmoeilijkheden

Wie moeilijkheden heeft met het betalen van de verschuldigde belasting, kan een afbetalingsplan vragen. Dat kan digitaal via MyMinfin of via een brief aan een van de infocenters van de fiscus.

Voor wie geen andere schulden heeft bij de fiscus, is een afbetalingsplan op maximaal vier maanden mogelijk met weinig formaliteiten. Wie meer tijd nodig heeft of wie andere belastingschulden heeft, kan een aanvraag indienen voor een afbetalingsplan op maximaal twaalf maanden.

Terugbetaling

De maatregel heeft geen impact op wie een terugbetaling van belastingen moet krijgen. Daar blijft de normale termijn gelden. Wie bijvoorbeeld zijn aanslagbiljet in november ontvangt, zal op 1 januari 2023 terugbetaald worden. Eind oktober heeft de fiscus 4,2 miljoen aanslagbiljetten voor de personenbelasting verstuurd. Dat zijn er 17,3 procent meer dan op hetzelfde tijdstip vorig jaar. Bij 1,96 miljoen aanslagbiljetten moet de fiscus belastingen terugbetalen.

Bron: Petra De Rouck – De Tijd