Degenen die een pand slopen om een nieuwe woning te realiseren, kunnen mogelijk profiteren van een verlaagd btw-tarief van 6 procent. Diverse regelingen volgden elkaar snel op. Eind november zijn enkele daarvan verlengd.
Moet men zich haasten om nog van het verlaagde btw-tarief voor sloop en heropbouw te profiteren? Veel bouwheren en kopers van heropgebouwde woningen vragen zich dat af. Het verschil in kosten is aanzienlijk: als het tarief van toepassing is, betaalt men slechts 6 procent btw in plaats van de gebruikelijke 21 procent.
Er is verwarring ontstaan door de opeenvolging van verschillende regelingen. Niet iedereen heeft echter haast. Naast twee tijdelijke regelingen, geldig tot midden 2025, zijn er ook twee permanente. Elk met hun eigen voorwaarden. Hier een overzicht.
De Kamer heeft eind november de verlenging van twee overgangsregelingen goedgekeurd. Deze werden ingevoerd toen op 1 januari 2024 een nieuwe, permanente regeling van kracht werd en de bestaande regelingen verving.
De verlenging is positief nieuws voor verkopen door projectontwikkelaars en sleutel-op-de-deurbedrijven in het hele land, evenals voor bouwheren in 32 centrumsteden. Vanaf begin 2025 zouden zij anders 21 procent btw moeten betalen in plaats van 6 procent. Door de verlenging is dit uitgesteld tot 30 juni 2025. ‘De gunstregeling geldt als uiterlijk op 30 juni 2025 gefactureerd is of de factuur is voldaan’, aldus Tim Van Sant, btw-specialist bij PwC Tax Consultants. Het betreft:
Van begin 2021 tot eind 2023 konden projectontwikkelaars en sleutel-op-de-deurbedrijven een pand slopen en de nieuw gebouwde woning met 6 procent btw verkopen. Let op, de overgangsregeling geldt alleen voor projecten waarvoor de omgevingsvergunning voor 1 juli 2023 is aangevraagd. Bovendien moet het de enige en eigen woning van de koper zijn en mag de maximale bewoonbare oppervlakte 200 vierkante meter bedragen.
Een andere overgangsregeling geldt voor projecten in 32 centrumsteden waarvoor de omgevingsvergunning vóór 1 januari 2024 werd aangevraagd. ‘De voorwaarden in die stedelijke gebieden waren zeer beperkt. Het is voldoende dat het gaat om een woning die voornamelijk privé wordt gebruikt. Dit kan dus ook een tweede verblijf zijn, en de oppervlakte is niet van belang’, aldus Van Sant. ‘Aannemingscontracten die door zowel particuliere bouwheren als vennootschappen zijn afgesloten, komen in aanmerking. Woningen die bij een projectontwikkelaar zijn gekocht, vallen niet onder deze regeling.’
Er zijn twee regelingen die permanent zijn. Voor de projecten die hiervoor in aanmerking komen, is er geen enkele tijdsdruk.
De permanente regeling voor particuliere bouwheren is sinds begin 2024 van toepassing in heel België. Deze gunstregeling geldt voor aannemingscontracten waarbij een bouwheer een of meerdere aannemers inschakelt om een gebouw op een perceel te slopen en er een woning te bouwen. Verkoop of verkoop op plan door bouwpromotoren, sleutel-op-de-deurbedrijven en projectontwikkelaars zijn uitgesloten. Daarbij moeten enkele voorwaarden nageleefd worden (zie kader).
Sinds 1 juni 2024 is de btw-regeling uitgebreid naar woningen die minimaal 15 jaar verhuurd worden aan een of meerdere opeenvolgende private huurders die er hun hoofdverblijfplaats hebben. ‘De regeling geldt voor aannemingscontracten waarbij de bouwheer een of meerdere aannemers inschakelt. De woning kan zowel door een particuliere bouwheer als een investeerder met een vennootschap heropgebouwd worden’, zegt Van Sant. Projectontwikkelaars zijn uitgesloten.
Sociale verhuur via bijvoorbeeld een sociaal verhuurkantoor of een huisvestingsmaatschappij voor minimaal 15 jaar komt al langer in aanmerking. ‘Opvallend is dat de woning bij privéverhuur maximaal 200 vierkante meter groot mag zijn. Bij sociale verhuur is die beperking er niet’, zegt Van Sant.
De permanente regeling voor particuliere bouwheren is uitsluitend van toepassing op de enige eigen woning met een maximale bewoonbare oppervlakte van 200 vierkante meter. Deze voorwaarden moeten op het moment dat de heropgebouwde woning in gebruik wordt genomen, worden nageleefd en moeten gedurende vijf jaar daarna worden vervuld. ‘De fiscus houdt toezicht daarop’, aldus Tim Van Sant, btw-specialist bij PwC Tax Consultants. ‘De meeste geschillen betreffen de voorwaarde dat het de enige woning betreft.’
De term ‘enige’ woning betekent dat de bouwheer geen eigenaar mag zijn van een ander gebouw dat geheel of gedeeltelijk als woning wordt gebruikt. ‘Dit geldt ook voor een woning in aanbouw, een vakantiewoning in het buitenland of een serviceflat’, zegt Van Sant. ‘Het bezit van andere soorten vastgoed, zoals een bouwgrond, kantoor of garage, vormt geen obstakel.’
Er is een uitzondering voor de woning waar men al gedomicilieerd was. Bij ingebruikname van een heropgebouwde woning heeft men tot 31 december van het volgende jaar om die andere woning te verkopen. Wie eind november 2024 in een heropgebouwde woning gaat wonen, heeft dus tot eind 2025 de tijd. ‘Dat kan een reguliere verkoop zijn, maar ouders op leeftijd kunnen de woning ook aan hun kinderen schenken. Het moet dan wel een schenking van de volle eigendom zijn, niet alleen de blote eigendom (waarbij ouders het vruchtgebruik behouden en er kunnen wonen of verhuren, red.)’, aldus Van Sant.
Wie een woning erft, moet alert zijn. ‘Men behoudt de gunstregeling als men de blote eigendom, mede-eigendom of vruchtgebruik erft, maar niet bij volle eigendom’, zegt Van Sant. ‘Bij een geschonken woning verliest men altijd het verlaagde btw-tarief.’
De maximale toegestane bewoonbare oppervlakte is 200 vierkante meter. Deze wordt berekend door de oppervlakte van alle leefruimtes bij elkaar op te tellen, gemeten vanaf de binnenzijde van de muren. Tot de leefruimtes behoren onder andere de keuken, woonkamer, eetkamer, slaapkamers en bruikbare zolders en kelders. Ruimtes zoals badkamers, toiletten, wasruimtes, trappen, opslagruimtes, gangen, kelders, zolders, garages en bijgebouwen worden niet meegerekend.
‘Er is vaak de neiging om op de plannen een ruimte niet als leefruimte aan te duiden, maar deze in werkelijkheid wel zo te gebruiken. Het daadwerkelijke gebruik is echter bepalend’, aldus Van Sant. ‘Bij een woning die deels voor beroepsdoeleinden wordt gebruikt, worden ook die ruimtes meegeteld.’
Deze eis houdt in dat de bouwheer zelf in de heropgebouwde woning gaat wonen zodra deze klaar is voor gebruik. Hij dient op dat adres geregistreerd te zijn in het bevolkingsregister.
Frans Van Cauwelaertlaan 157
9100 Sint-Niklaas
04 68 05 26 82
ITAA-NUMMER 50.754.339
Copyright © 2024 | TaxCalCul | developed by InMaSol
Algemene voorwaarden | Privacybeleid