Hoe de Vlaamse overheid u aan het renoveren wil krijgen (De Tijd)

Met renovatiecoaches en daken- en gevelscans wil Vlaams minister van Energie Zuhal Demir u aanzetten om uw woning energiezuiniger te maken. Wie renoveert, maakt aanspraak op een resem premies en lagere tarieven bij de notaris.

Tegen 2050 moet elk huis en appartement in Vlaanderen even energiezuinig zijn als een nieuwbouwwoning waarvoor de vergunning in 2015 werd aangevraagd. Concreet moet uw woning het energielabel A hebben, wat overeenkomt met een EPC-score van maximaal 100. EPC staat voor energieprestatiecertificaat. Dat geeft weer hoe energiezuinig uw woning is. De labels gaan van A tot F, of van energiezuinig tot energieverslindend.

De weg naar die doelstelling uit de Klimaatstrategie van de Vlaamse overheid is nog lang. Amper 4,6 procent van de bijna 3 miljoen huizen en appartementen in Vlaanderen voldoet aan het streefdoel voor 2050. Nog 2,9 miljoen woningen te gaan dus, ofwel gemiddeld 95.000 per jaar in de komende 30 jaar.

‘Mensen verleiden om te investeren in renovaties is niet evident. Daarvoor moet op vele flanken worden ingezet’, zegt minister Zuhal Demir (N-VA). De focus ligt op de sleutelmomenten voor een woning: wanneer ze verkocht wordt of bij een schenking of erfenis.

Wie een gezinswoning koopt en die binnen vijf jaar na aankoop grondig energetisch renoveert – in vakjargon een ingrijpende energetische renovatie (IER) – moet minder verkooprechten betalen (5% in plaats van het standaardtarief van 6%). Voor koopovereenkomsten die sinds dit jaar zijn afgesloten, is dat lagere tarief er ook voor wie zich bij de aankoop onmiddellijk engageert om die gezinswoning te slopen en te heropbouwen.

Bron: De Tijd

door TaxCalCul 22 april 2025
Als ondernemer in België sta je regelmatig voor belangrijke financiële beslissingen. Een van de meest impactvolle keuzes is hoe je vastgoed aankoopt: als privépersoon, via je vennootschap, of via een gesplitste aankoop. Bij TaxCalCul krijgen we deze vraag vaak van onze klanten in de regio Antwerpen en het Waasland. In deze blogpost belichten we vooral de gesplitste aankoop, die door een recent arrest van het Hof van Cassatie nog aantrekkelijker is geworden.
door TaxCalCul 28 maart 2025
De belastingaangifte voor aanslagjaar 2025 (inkomsten 2024) is op 26 maart 2025 verschenen in het Belgisch Staatsblad. Zoals elk jaar zijn er weer enkele wijzigingen doorgevoerd. De Vlaamse aangifte telt nu 839 codes, dat zijn er zes meer dan vorig jaar. Ook de Waalse aangifte is met eenzelfde aantal codes toegenomen, terwijl de Brusselse aangifte zelfs zeven codes extra telt.  In deze blogpost zetten we de belangrijkste nieuwigheden voor u op een rij, zodat u goed voorbereid bent wanneer u uw belastingaangifte invult.
door TaxCalCul 17 maart 2025
Als je van de brutowinst de operationele kosten (bijvoorbeeld personeelskosten of verkoopkosten) aftrekt en de eventuele operationele opbrengsten (bijvoorbeeld licentie-inkomsten voor farmaceutische bedrijven) optelt, dan bekom je de ebitda. Let er wel op dat er met afschrijvingen in dit stadium nog geen rekening gehouden wordt. De ebitda wordt vaak letterlijk vertaald door “inkomsten voor interest, ... Lees meer
Laad meer berichten