
De belastingaangifte voor aanslagjaar 2025 (inkomsten 2024) is op 26 maart 2025 verschenen in het Belgisch Staatsblad. Zoals elk jaar zijn er weer enkele wijzigingen doorgevoerd. De Vlaamse aangifte telt nu 839 codes, dat zijn er zes meer dan vorig jaar. Ook de Waalse aangifte is met eenzelfde aantal codes toegenomen, terwijl de Brusselse aangifte zelfs zeven codes extra telt.
In deze blogpost zetten we de belangrijkste nieuwigheden voor u op een rij, zodat u goed voorbereid bent wanneer u uw belastingaangifte invult.
1. Fietsvergoedingen en -voordelen
Vanaf deze aangifte moet de kilometervergoeding die een werkgever aan zijn werknemer toekent voor het gebruik van een fiets (of ander rijwiel) voor woon-werkverkeer, worden opgenomen in de aangifte. Dit geldt ook voor het voordeel in natura van een bedrijfsfiets die een werkgever aan zijn werknemer ter beschikking stelt.
De fietskilometervergoedingen en -voordelen zijn vrijgesteld van belasting, maar deze vrijstelling geldt enkel als de werknemer zijn werkelijke beroepskosten niet bewijst, maar genoegen neemt met het wettelijke kostenforfait. De vrijstelling voor de fietsvergoeding is beperkt tot 35 cent per kilometer, met een absoluut plafond van 3.500 euro.
Ook voor bedrijfsleiders is een nieuwe rubriek toegevoegd voor de aangifte van fiets-inkomsten. De vrijstelling blijft belastingvrij als de bedrijfsleider genoegen neemt met het wettelijke kostenforfait.
2. Flexi-jobloon
Het loon uit een flexi-job is in principe belastingvrij. Maar vanaf 2024 geldt voor niet-gepensioneerden een maximale belastingvrijstelling van 12.000 euro. Tot dat bedrag is het flexi-loon vrijgesteld, daarboven wordt het belast tegen het gewone progressieve tarief.
Daarom moeten de bezoldigingen die een niet-gepensioneerde heeft verkregen uit een flexi-job-arbeidsovereenkomst, vanaf deze aangifte worden aangegeven. De aangifte laat de fiscus toe om het saldo (bedrag boven 12.000 euro) automatisch te belasten, bijvoorbeeld wanneer iemand prestaties levert voor verschillende flexi-jobwerkgevers.
Voor gepensioneerde flexi-jobbers blijft de volledige vrijstelling gelden. Zij hoeven hun flexi-loon niet aan te geven.
3. Vergoedingen voor brandweerlieden, ambulanciers en civiele bescherming
Vergoedingen betaald aan vrijwillige brandweerlieden, vrijwillige ambulanciers en aan vrijwilligers van de civiele bescherming zijn tot een bepaald bedrag vrijgesteld van belasting. Deze vrijstelling bedraagt maximaal 7.310 euro voor aanslagjaar 2025.
Om een correcte toepassing van deze vrijstelling te garanderen, moeten deze vergoedingen nu voor het eerst worden opgenomen in de belastingaangifte. Zo kan het eventuele saldo - bedrag boven 7.310 euro - automatisch door de fiscus worden belast.
4. Relance-overuren
Net als in 2022 en 2023 zijn in 2024 vrijwillig gepresteerde overuren zonder overwerktoeslag, voor een maximumaantal van 120 uren vrijgesteld van belasting. De vrijgestelde bezoldigingen voor 'relance-overuren' van 2024 moeten, ter controle, worden aangegeven in een nieuwe rubriek.
De nog niet benutte vrijstelling voor overuren gepresteerd in 2022 en/of 2023 die pas betaald zijn in 2024, kan nog worden gevraagd in de oude rubrieken. De rubrieken voor overuren gepresteerd in 2021 zijn uit de aangifte verdwenen.
5. Overuren met overwerktoeslag
Overuren met een toeslag (van 20, 50 of 100 procent) geven recht op een belastingvermindering. Voor overwerk gepresteerd sinds 1 juni 2024 in de bouwsector is het maximumaantal overuren met recht op belastingvermindering verhoogd van 180 tot 280 uren.
Deze verhoging geldt echter niet voor de hele bouwsector maar enkel voor werknemers die wegen- en spoorwegwerken uitvoeren en van overheidswege verplicht zijn op zon- en feestdagen of 's nachts te werken, én op voorwaarde dat het bouwbedrijf gebruik maakt van een elektronisch aanwezigheidsregistratiesysteem.
6. Werkbonus
De werkbonus is een korting die wordt toegekend op de sociale werknemersbijdrage van een werknemer met een eerder laag loon. Die werkbonus geeft ook recht op een fiscale korting, in de vorm van een belastingkrediet.
Het belastingkrediet bedraagt al jaar en dag 33,14% van het bedrag van de werkbonus. Maar is het loon zeer laag, dan geeft de sinds 1 april 2024 toegekende werkbonus gedeeltelijk ook recht op een verhoogd belastingkrediet van 52,54%. Het belastingkrediet wordt zo sinds kort berekend tegen een duaal tarief.
Overige wijzigingen
Naast deze zes belangrijke nieuwigheden zijn er nog enkele andere wijzigingen in de belastingaangifte:
- De overgangsregeling voor auteursrechten in de IT-sector is afgelopen. De specifieke aangifterubriek hiervoor is verdwenen.
- De verhoging van de oude woonbonus voor hypothecaire woonkredieten is definitief verstreken.
- Kapitaalaflossingen van hypothecaire leningen gesloten voor de financiering van een niet-eigen woning komen niet meer in aanmerking voor de federale belastingvermindering voor langetermijnsparen als de lening gesloten is vanaf 1 januari 2024.
Hulp nodig bij uw belastingaangifte?
De belastingaangifte wordt elk jaar complexer. Wilt u zeker zijn dat u alle voordelen benut en geen fouten maakt? Bij TaxCalCul helpen we u graag verder. Met onze 40 jaar ervaring in boekhouding, accountancy en fiscaal advies zorgen we ervoor dat uw belastingaangifte correct en optimaal wordt ingevuld.
Neem contact met ons op voor een persoonlijk adviesgesprek. Onze experts denken proactief met u mee en ondersteunen u op lange termijn in uw bedrijfsvoering. Heeft u vragen over de nieuwe belastingaangifte of wilt u hulp bij het invullen ervan? Neem dan contact op.


