Forfaitaire beroepskosten voor uw eenmanszaak

Eenmanszaken kunnen énkel hun werkelijke beroepskosten bewijzen en aftrekken van hun exploitatiewinsten. Nieuw vanaf inkomstenjaar 2018 is dat zij ook kunnen kiezen voor de aftrek van een forfaitaire beroepskost. Hierna een woordje uitleg.

Wat is een eenmanszaak?

Een eenmanszaak is een persoon die in eigen naam een zelfstandige activiteit uitoefent en ‘winsten’ verkrijgt. Een eenmanszaak onderscheidt zich van een vrij beroep (zoals bijvoorbeeld een architect, advocaat of geneesheer) die geen winsten maar ‘baten’ verkrijgt. Een eenmanszaak onderscheidt zich ook van een zelfstandige bedrijfsleider die de exploitatieactiviteit via een vennootschap en dus niet in eigen naam uitoefent.

Een eenmanszaak is dus bijvoorbeeld een persoon die in eigen naam aannemingswerken verricht, een fietsenwinkel of een webshop exploiteert, etc.

Tot inkomstenjaar 2017 moet een eenmanszaak steeds zijn werkelijke kosten bewijzen. Hij heeft geen recht op de aftrek van een wettelijk kostenforfait. Nieuw vanaf inkomstenjaar 2018 is dat de eenmanszaak kan kiezen tussen de aftrek van de werkelijk bewezen kosten of de aftrek van een wettelijk kostenforfait. Opgelet, zelfstandigen wiens winsten forfaitair worden bepaald kunnen niet genieten van het wettelijk kostenforfait (bijvoorbeeld een forfaitair belaste land- en tuinbouwonderneming).

Hoeveel bedraagt het kostenforfait?

Het nieuw wettelijk kostenforfait voor een eenmanszaak bedraagt 30% van de brutowinst met een maximum van nog te indexeren bedrag van 2.950 euro. Geïndexeerd voor inkomstenjaar 2018 (aanslagjaar 2019) is dit maximum 4.720 euro.

Waar wordt het forfait op berekend?

Het forfait van 30% wordt berekend op de ‘brutowinst’. Dit is de winst verminderd met de rechtstreekse aankoopkosten en sociale zekerheidsbijdragen.

Voor wie is het forfait interessant?

De forfaitaire beroepskosten zijn interessant voor een zelfstandige wiens werkelijke beroepskosten lager zijn dan het wettelijk kostenforfait. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn voor een zelfstandige die pas in het najaar 2018 start en nog niet veel werkelijke kosten heeft gemaakt. De brutowinst van het jaar 2018 kan dan toch forfaitair met 30% worden verminderd. Het forfait kan ook interessant zijn voor een zelfstandige die weinig of geen kosten maakt of die zijn werkelijke kosten om één of andere reden niet kan bewijzen…

Overzicht van de kostenaftrek voor eenmanszaken en vrije beroepen

Bron : Wet van 26 maart 2018, Belgisch Staatsblad van 30 maart 2018.

door TaxCalCul 22 april 2025
Als ondernemer in België sta je regelmatig voor belangrijke financiële beslissingen. Een van de meest impactvolle keuzes is hoe je vastgoed aankoopt: als privépersoon, via je vennootschap, of via een gesplitste aankoop. Bij TaxCalCul krijgen we deze vraag vaak van onze klanten in de regio Antwerpen en het Waasland. In deze blogpost belichten we vooral de gesplitste aankoop, die door een recent arrest van het Hof van Cassatie nog aantrekkelijker is geworden.
door TaxCalCul 28 maart 2025
De belastingaangifte voor aanslagjaar 2025 (inkomsten 2024) is op 26 maart 2025 verschenen in het Belgisch Staatsblad. Zoals elk jaar zijn er weer enkele wijzigingen doorgevoerd. De Vlaamse aangifte telt nu 839 codes, dat zijn er zes meer dan vorig jaar. Ook de Waalse aangifte is met eenzelfde aantal codes toegenomen, terwijl de Brusselse aangifte zelfs zeven codes extra telt.  In deze blogpost zetten we de belangrijkste nieuwigheden voor u op een rij, zodat u goed voorbereid bent wanneer u uw belastingaangifte invult.
door TaxCalCul 17 maart 2025
Als je van de brutowinst de operationele kosten (bijvoorbeeld personeelskosten of verkoopkosten) aftrekt en de eventuele operationele opbrengsten (bijvoorbeeld licentie-inkomsten voor farmaceutische bedrijven) optelt, dan bekom je de ebitda. Let er wel op dat er met afschrijvingen in dit stadium nog geen rekening gehouden wordt. De ebitda wordt vaak letterlijk vertaald door “inkomsten voor interest, ... Lees meer
Laad meer berichten