Grondwettelijk Hof vernietigt de wet onbelast bijklussen

In juli 2018 werd de wet goedgekeurd waarbij bepaalde personen tegen betaling klusjes kunnen doen en tot 6.340 EUR (geïndexeerd bedrag 2020) maximaal per jaar kunnen verdienen. Als aan alle voorwaarden voor het bijklussen is voldaan dan is dit bedrag onbelast en zonder sociale bijdragen.Het Grondwettelijk Hof heeft in een arrest van 23 april 2020 deze wet inzake het onbelast bijverdienen vernietigd.   WAT IS HET ONBELAST BIJKLUSSEN? Het gaat om drie vormen van onbelast bijklussen: verenigingswerk, diensten van burger aan burger of activiteiten in de deeleconomie. Het verenigingswerk zijn betaalde diensten voor socioculturele verenigingen zonder winstoogmerk, feitelijke verenigingen of openbare besturen (dus niet voor BVBA’s of NV’s). Het moet gaan om een toegelaten activiteit zoals in  de wet voorzien o.a. sportcoach, animator, leider, gids in een museum, …).Bij de diensten van burger aan burger moet het gaan om een toegelaten activiteit zoals kleine onderhoudslessen, bijlessen, hulp bij IT-problemen, …). Het bijklussen voor een medeburger mag niet met een vaste regelmaat gebeuren.Onder activiteiten in de deeleconomie worden de diensten verstaan die geleverd worden voor een erkend deelplatform. Al deze vormen van het onbelast bijklussen moeten aangegeven worden via de website  www.bijklussen.be VERNIETIGING DOOR HET GRONDWETTELIJK HOF

Sinds de invoering van de wet is er discussie of deze maatregel al dan niet aanleiding geeft tot oneerlijke concurrentie. Het Hof is in haar arrest van oordeel dat er sprake is van een ongerechtvaardigd verschil in behandeling tussen verenigingswerkers en ‘gewone’ werknemers of zelfstandigen.

De wetgeving inzake arbeidsovereenkomsten, arbeidsduur, sociale zekerheid en fiscaliteit is niet van toepassing op verenigingswerkers terwijl dit voor gewone werknemers wel het geval is bij de uitoefening van eenzelfde activiteit.Volgens het Grondwettelijk Hof is de regeling van het onbelast bijverdienen op verschillende punten in strijd met het beginsel van gelijkheid en niet-discriminatie. Om deze redenen heeft het Hof de wet dan ook vernietigd. WAT NU? Omdat de vernietiging nadelige gevolgen heeft voor personen die nu onbelast bijverdienen, blijft de wet evenwel gehandhaafd voor de activiteiten die men presteert tot en met 31 december 2020.Het is aan de politiek om na te gaan of deze wet al dan niet zal worden aangepast voor 1 januari 2021.

Bron: Sodiwe

door TaxCalCul 28 maart 2025
De belastingaangifte voor aanslagjaar 2025 (inkomsten 2024) is op 26 maart 2025 verschenen in het Belgisch Staatsblad. Zoals elk jaar zijn er weer enkele wijzigingen doorgevoerd. De Vlaamse aangifte telt nu 839 codes, dat zijn er zes meer dan vorig jaar. Ook de Waalse aangifte is met eenzelfde aantal codes toegenomen, terwijl de Brusselse aangifte zelfs zeven codes extra telt.  In deze blogpost zetten we de belangrijkste nieuwigheden voor u op een rij, zodat u goed voorbereid bent wanneer u uw belastingaangifte invult.
door TaxCalCul 17 maart 2025
Als je van de brutowinst de operationele kosten (bijvoorbeeld personeelskosten of verkoopkosten) aftrekt en de eventuele operationele opbrengsten (bijvoorbeeld licentie-inkomsten voor farmaceutische bedrijven) optelt, dan bekom je de ebitda. Let er wel op dat er met afschrijvingen in dit stadium nog geen rekening gehouden wordt. De ebitda wordt vaak letterlijk vertaald door “inkomsten voor interest, ... Lees meer
door TaxCalCul 3 maart 2025
Bij TaxCalCul geloven we in de kracht van expertise en persoonlijke ontwikkeling. Al meer dan 40 jaar zijn we een toonaangevend boekhoudkantoor dat zich onderscheidt door kwaliteit, service en klantgerichtheid. We zijn voortdurend op zoek naar getalenteerde professionals die ons team willen versterken.
Laad meer berichten