Familiebedrijf voordelig overdragen met behoud van controle?

Vanaf 1 mei 2019 is de nieuwe vennootschapswetgeving van kracht. Dit biedt nieuwe mogelijkheden voor familiebedrijven die de zaak t.z.t. willen overdragen, zonder meteen de controle over het bedrijf te verliezen.

Schenken is voordeliger dan erven, omdat de belasting hierop lager is. Voorheen droeg men als schenker echter ook meteen de controle mee over. Met de nieuwe wetgeving komt daar dus verandering in. Men behoudt de controle en kan genieten van een blijvend inkomen.

Schenken met voorbehoud van vruchtgebruik

Wat houdt dit nu eigenlijk in? De kinderen krijgen de ‘blote’ eigendom geschonken, en de vruchtgebruiker (schenker) behoudt het recht op de dividenden. Die laatste oefent ook alle aan de aandelen verbonden rechten uit, waaronder bijvoorbeeld ook de stemrechten.

Belangrijk om te weten is dat de vruchtgebruiker, indien die het bedrijf wil verkopen, toestemming nodig heeft van de begiftigde kinderen. Bovendien gaat in geval van verkoop een groot deel van de opbrengst ook naar de kinderen!

Schenken via een maatschap

De schenker kan zichzelf in dit geval aanstellen als een onafzetbare statutaire zaakvoerder. Bij een verkoop van de geschonken aandelen door de zaakvoerder, komt de opbrengst in de maatschap terecht en mag de zaakvoerder die verder beheren.

Schenken via een stichting

Een andere mogelijkheid is om via een private stichting te schenken. Hiermee kan u een vermogen afzonderen om een belangeloos doel te realiseren. Op deze manier kan u de aandelen overdragen aan de kinderen zonder de controle over het familiebedrijf te verliezen.

Hoe gaat dit in zijn werk?

  • De ouders dragen hun aandelen over aan de stichting, en krijgen in ruil hiervoor certificaten.
  • Die certificaten schenken ze daarna met voorbehoud van vruchtgebruik aan de kinderen.
  • De controle over het familiebedrijf is dan in handen van het bestuursorgaan van de stichting (die samengesteld kan worden volgens de wensen van de schenkers). Op deze manier kunnen de ouders de touwtjes in handen houden.

Hoe verder?

Heeft u een familiebedrijf en wil u weten hoe u voordelig uw bedrijf kan overdragen zonder gelijk ook de controle te verliezen?

Neem dan contact met ons op om u verder te laten informeren over de details.

Jan Verhelst

door TaxCalCul 28 maart 2025
De belastingaangifte voor aanslagjaar 2025 (inkomsten 2024) is op 26 maart 2025 verschenen in het Belgisch Staatsblad. Zoals elk jaar zijn er weer enkele wijzigingen doorgevoerd. De Vlaamse aangifte telt nu 839 codes, dat zijn er zes meer dan vorig jaar. Ook de Waalse aangifte is met eenzelfde aantal codes toegenomen, terwijl de Brusselse aangifte zelfs zeven codes extra telt.  In deze blogpost zetten we de belangrijkste nieuwigheden voor u op een rij, zodat u goed voorbereid bent wanneer u uw belastingaangifte invult.
door TaxCalCul 17 maart 2025
Als je van de brutowinst de operationele kosten (bijvoorbeeld personeelskosten of verkoopkosten) aftrekt en de eventuele operationele opbrengsten (bijvoorbeeld licentie-inkomsten voor farmaceutische bedrijven) optelt, dan bekom je de ebitda. Let er wel op dat er met afschrijvingen in dit stadium nog geen rekening gehouden wordt. De ebitda wordt vaak letterlijk vertaald door “inkomsten voor interest, ... Lees meer
door TaxCalCul 3 maart 2025
Bij TaxCalCul geloven we in de kracht van expertise en persoonlijke ontwikkeling. Al meer dan 40 jaar zijn we een toonaangevend boekhoudkantoor dat zich onderscheidt door kwaliteit, service en klantgerichtheid. We zijn voortdurend op zoek naar getalenteerde professionals die ons team willen versterken.
Laad meer berichten