Voordelen alle aard: wijziging inzake kosteloze terbeschikkingstelling woning

Voordelen alle aard: wijziging inzake kosteloze


terbeschikkingstelling woning

Het kosteloos ter beschikking stellen van een woning aan een werknemer of bedrijfsleider van een bedrijf vormt een voordeel alle aard voor de fiscus. Door een nieuwe fiscale circulaire wijzigt de forfaitaire raming van deze voordelen.


Tot 2018 bestond er een onderscheid in de berekening van het voordeel van alle aard wanneer een woning ter beschikking gesteld werd door een rechtspersoon of door een natuurlijke persoon:


  • Woning ter beschikking gesteld door een natuurlijke persoon: 100/60 of 100/90 (indien gemeubelde woning)*geïndexeerd KI (Kadastraal Inkomen);
  • Woning ter beschikking gesteld door een rechtspersoon: 100/60*geïndexeerd KI*1,25 (indien KI kleiner of gelijk aan 745 EUR) of 3,80 (indien KI groter dan 745 EUR).

Meerdere rechtbanken hebben nu geoordeeld dat dit onderscheid ongrondwettelijk is. Daarom heeft de fiscus beslist om met de nieuwe circulaire deze verschillende behandeling weg te werken. De wettekst werd intussen aangepast.


Vanaf 1 januari 2019 zal de berekening van het voordeel alle aard voor een woning op dezelfde manier gebeuren, zowel bij terbeschikkingstelling door een rechtspersoon als door een natuurlijke persoon:



  • 100/60 * geïndexeerd KI * 2.
door TaxCalCul 28 maart 2025
De belastingaangifte voor aanslagjaar 2025 (inkomsten 2024) is op 26 maart 2025 verschenen in het Belgisch Staatsblad. Zoals elk jaar zijn er weer enkele wijzigingen doorgevoerd. De Vlaamse aangifte telt nu 839 codes, dat zijn er zes meer dan vorig jaar. Ook de Waalse aangifte is met eenzelfde aantal codes toegenomen, terwijl de Brusselse aangifte zelfs zeven codes extra telt.  In deze blogpost zetten we de belangrijkste nieuwigheden voor u op een rij, zodat u goed voorbereid bent wanneer u uw belastingaangifte invult.
door TaxCalCul 17 maart 2025
Als je van de brutowinst de operationele kosten (bijvoorbeeld personeelskosten of verkoopkosten) aftrekt en de eventuele operationele opbrengsten (bijvoorbeeld licentie-inkomsten voor farmaceutische bedrijven) optelt, dan bekom je de ebitda. Let er wel op dat er met afschrijvingen in dit stadium nog geen rekening gehouden wordt. De ebitda wordt vaak letterlijk vertaald door “inkomsten voor interest, ... Lees meer
door TaxCalCul 3 maart 2025
Bij TaxCalCul geloven we in de kracht van expertise en persoonlijke ontwikkeling. Al meer dan 40 jaar zijn we een toonaangevend boekhoudkantoor dat zich onderscheidt door kwaliteit, service en klantgerichtheid. We zijn voortdurend op zoek naar getalenteerde professionals die ons team willen versterken.
Laad meer berichten