Waarom tijdig belastingen betalen als zelfstandige cruciaal is

Beste ondernemers en zelfstandigen,

Als ervaren boekhoudkantoor met meer dan 40 jaar expertise in fiscale zaken, wil TaxCalCul u graag informeren over een cruciaal aspect van uw financieel beheer: het tijdig betalen van uw belastingen. Recent is het belang hiervan nog toegenomen, en wij willen u graag meer inzicht geven in deze materie.

De gevolgen van te late of onvoldoende voorafbetalingen

Anders dan bij werknemers, ambtenaren en bedrijfsleiders, waar maandelijks bedrijfsvoorheffing wordt afgehouden, moeten zelfstandigen (zowel in hoofd- als bijberoep), vrije beroepers en vennootschappen zelf zorgen voor tijdige voorschotten. Het niet of onvoldoende doen van voorafbetalingen leidt tot een belastingverhoging.

Stijging van het vermeerderingspercentage

Een belangrijke ontwikkeling is dat het vermeerderingspercentage dit jaar is gestegen van 6,75% naar 9%. Dit betekent dat de financiële gevolgen van het niet tijdig betalen nog zwaarder zijn geworden.

Hoe werkt het systeem van voorafbetalingen?

Voor het aanslagjaar 2025 (inkomsten 2024) zijn er vier momenten waarop u voorafbetalingen kunt doen:

  1. Ten laatste op 10 april 2024 voor het eerste kwartaal
  2. Ten laatste op 10 juli 2024 voor het tweede kwartaal
  3. Ten laatste op 10 oktober 2024 voor het derde kwartaal
  4. Ten laatste op 20 december 2024 voor het vierde kwartaal

Berekening van de vermeerdering

Laten we dit verduidelijken met een voorbeeld:

Stel dat uw geschatte belastbaar beroepsinkomen voor dit jaar 50.000 euro bedraagt. Hierop moet u een basisbelasting van 18.815 euro betalen. Als u geen voorafbetalingen doet, ziet de berekening van de vermeerdering er als volgt uit:

((18.815 x 106%) x 9%) x 90% = 1.615,5 euro

Dit is het extra bedrag dat u zou moeten betalen bovenop uw normale belastingen.

Hoe vermijdt u deze vermeerdering?

U kunt deze vermeerdering vermijden door tijdig voorafbetalingen te doen. De fiscus berekent voor elk kwartaal een voordeel:

  • Eerste kwartaal: 12% van het betaalde bedrag
  • Tweede kwartaal: 10% van het betaalde bedrag
  • Derde kwartaal: 8% van het betaalde bedrag
  • Vierde kwartaal: 6% van het betaalde bedrag

Hoe eerder u betaalt, hoe groter het voordeel. Bijvoorbeeld, als u in het eerste kwartaal 75% van uw geschatte belasting stort, heeft u de verhoging van 9% al volledig weggestreept.

Speciale regeling voor starters

Voor startende zelfstandigen in hoofdberoep (gestart in 2022, 2023 of 2024) geldt een speciale regeling. Zij hoeven geen belastingvermeerdering te betalen voor het aanslagjaar 2025. Sterker nog, zij kunnen zelfs een bonificatie of belastingvermindering genieten als ze toch voorafbetalingen doen.

Vennootschappen

Voor vennootschappen gelden grotendeels dezelfde regels, met uitzondering van kleine ondernemingen die de eerste drie boekjaren na oprichting zijn vrijgesteld van verplichte voorafbetalingen (onder bepaalde voorwaarden).

Hoe TaxCalCul u kan ondersteunen

Als uw partner in financieel beheer biedt TaxCalCul verschillende diensten om u te helpen uw belastingverplichtingen optimaal te beheren:

  1. Persoonlijk advies: We analyseren uw specifieke situatie en adviseren over de meest voordelige strategie voor uw voorafbetalingen.
  2. Berekening van optimale voorafbetalingen: We helpen u bepalen welk bedrag u het beste kunt vooraf betalen om belastingverhogingen te voorkomen.
  3. Opstellen van een betalingsplan: We assisteren u bij het maken van een realistisch plan voor uw voorafbetalingen, rekening houdend met uw inkomsten en uitgaven.
  4. Fiscale optimalisatie: We kijken naar uw gehele fiscale situatie om mogelijkheden voor optimalisatie te identificeren.

Conclusie

Het tijdig betalen van uw belastingen als zelfstandige of vennootschap is geen luxe, maar een noodzaak. Met de recente stijging van het vermeerderingspercentage is het belangrijker dan ooit om hier aandacht aan te besteden. Bij TaxCalCul begrijpen we de complexiteit van fiscale verplichtingen en staan we klaar om u te ondersteunen met onze jarenlange ervaring en expertise.

Wilt u meer weten over hoe u uw belastingbetalingen kunt optimaliseren of heeft u andere vragen over uw financiële situatie? Neem dan gerust contact met ons op. Ons toegewijde team van experts staat klaar om u te helpen met deskundig advies, zodat u zich kunt concentreren op wat echt belangrijk is: het succes van uw onderneming.

Bron: De Tijd – Filip Ysenbaert