Aangifte onroerend goed in het buitenland

NOG GEEN AANGIFTE GEDAAN VAN UW IN HET BUITENLAND GELEGEN ONROERENDE GOEDEREN? DOE DIT VOOR 31 DECEMBER 2021!

De Administratie Opmetingen & Waarderingen verstuurde begin november herinneringsbrieven naar de belastingplichtigen die nog geen aangifte hadden gedaan van hun in het buitenland gelegen onroerende goederen .

In juni  werd aangekondigd dat u uw aangifte kunt indienen om het kadastraal inkomen van uw buitenlandse onroerende goederen te bepalen. De Administratie Opmetingen & Waarderingen (voorheen kadaster genoemd) verstuurde daarvoor  het desbetreffende formulier  naar ongeveer 170.000 betrokken belastingplichtigen.

Bent u eigenaar van een in het buitenland gelegen onroerend goed verworven vóór 1 januari 2021?

In dat geval hebt u  dit aangifteformulier  ontvangen dat toelaat het kadastraal inkomen van uw in het buitenland gelegen onroerend goed te bepalen. U kunt uw aangifte indienen:

FOD Financiën – AAPD – Cel Buitenlands KI
Gaston Crommenlaan 6 – bus 459
9050 Ledeberg

U heeft  nog tot 31 december 2021  de tijd om uw goederen aan te geven.   Geen aangifte indienen, kan leiden tot een administratieve boete van 250 tot 3.000 euro.  Wanneer u uw aangifte in de personenbelasting samen met uw partner indient, is er daarom uit voorzorg voor beiden de herinneringsbrief bezorgd zelfs als slechts één van u een in het buitenland gelegen onroerend goed bezit. In dat geval moet uiteraard alleen u als eigenaar van het onroerend goed een aangifte indienen.

KOCHT U NA 1 JANUARI 2021 EEN ONROEREND GOED AAN DAT IN HET BUITENLAND GELEGEN IS?

Dan moet u dat spontaan melden  binnen de 4 maanden na de aankoop . U kunt uw aangifte op dezelfde manieren indienen als voor de goederen verworven voor 1 januari 2021.

EN NA UW AANGIFTE?

Na ontvangst van uw aangifte(n) zal de administratie Opmetingen & Waarderingen voor elk onroerend goed of groep van onroerende goederen een kadastraal inkomen vaststellen en u elk kadastraal inkomen per aangetekend schrijven meedelen. U heeft de mogelijkheid om binnen een termijn van 2 maanden bezwaar in te dienen tegen het betekend kadastraal inkomen, overeenkomstig artikel 499 van het Wetboek van de inkomstenbelastingen. De eerste notificaties worden begin 2022 verstuurd.

Ter herinnering:  Het nieuw kadastraal inkomen van uw onroerend goed gelegen in het buitenland zal vanaf de aangifte in de personenbelasting die u in 2022 moet indienen (voor uw inkomsten van 2021) gebruikt worden om uw onroerende inkomsten vast te stellen.  Voor uw aangifte in de personenbelasting van dit jaar (voor uw inkomsten van 2020)   verandert er dus niets .

NOOD AAN BIJKOMENDE INFORMATIE?

Vindt u daar geen antwoord op uw vraag? Stel uw vraag per mail aan het adres  foreigncad@minfin.fed.be(link stuurt een e-mail)  of neem contact op met het Contactcenter van de FOD Financiën op het nummer 02 572 57 57.

door TaxCalCul 22 april 2025
Als ondernemer in België sta je regelmatig voor belangrijke financiële beslissingen. Een van de meest impactvolle keuzes is hoe je vastgoed aankoopt: als privépersoon, via je vennootschap, of via een gesplitste aankoop. Bij TaxCalCul krijgen we deze vraag vaak van onze klanten in de regio Antwerpen en het Waasland. In deze blogpost belichten we vooral de gesplitste aankoop, die door een recent arrest van het Hof van Cassatie nog aantrekkelijker is geworden.
door TaxCalCul 28 maart 2025
De belastingaangifte voor aanslagjaar 2025 (inkomsten 2024) is op 26 maart 2025 verschenen in het Belgisch Staatsblad. Zoals elk jaar zijn er weer enkele wijzigingen doorgevoerd. De Vlaamse aangifte telt nu 839 codes, dat zijn er zes meer dan vorig jaar. Ook de Waalse aangifte is met eenzelfde aantal codes toegenomen, terwijl de Brusselse aangifte zelfs zeven codes extra telt.  In deze blogpost zetten we de belangrijkste nieuwigheden voor u op een rij, zodat u goed voorbereid bent wanneer u uw belastingaangifte invult.
door TaxCalCul 17 maart 2025
Als je van de brutowinst de operationele kosten (bijvoorbeeld personeelskosten of verkoopkosten) aftrekt en de eventuele operationele opbrengsten (bijvoorbeeld licentie-inkomsten voor farmaceutische bedrijven) optelt, dan bekom je de ebitda. Let er wel op dat er met afschrijvingen in dit stadium nog geen rekening gehouden wordt. De ebitda wordt vaak letterlijk vertaald door “inkomsten voor interest, ... Lees meer
Laad meer berichten