Belastingaangifte aj2021……Tot 800 euro aan dividenden zijn vrijgesteld van roerende voorheffing

Tot 800 euro aan dividenden zijn vrijgesteld van roerende voorheffing. Die vrijstelling moet u uitdrukkelijk vragen in uw belastingaangifte.

Bij de uitbetaling van dividenden door een Belgische financiële instelling wordt nog altijd roerende voorheffing ingehouden. De roerende voorheffing die u in 2020 betaalde, kunt u (deels) terugvorderen via de belastingaangifte die u de komende weken moet indienen. Bent u gehuwd of woont u wettelijk samen en vult u samen met uw partner een gezamenlijke belastingaangifte in? Elke partner maakt aanspraak op de vrijstelling van 800 euro.

Hoe groot het belastingvoordeel is, hangt af van het tarief van de roerende voorheffing. Bij de uitbetaling van dividenden is dat doorgaans 30 procent. Dat brengt het belastingvoordeel op 30 procent van 800 euro of 240 euro netto. Betaalde u een lager tarief, dan valt het voordeel lager uit. Als u dividenden hebt ontvangen waarop verschillende tarieven van toepassing zijn, vraag dan eerst de vrijstelling voor dividenden belast tegen 30 procent. Pas daarna kijkt u naar de dividenden die tegen een lager tarief werden belast.

De vrijstelling is bedoeld om rechtstreekse investeringen in ondernemingen aan te moedigen. Om die reden is de vrijstelling er niet voor alle types van dividenden. De vrijstelling is er wel voor alle gewone Belgische en buitenlandse dividenden, dividenden uit coöperatieve aandelen (zoals Cera, Argen-Co, CrelanCo of Ecopower) en dividenden van ondernemingen met een sociaal oogmerk. Het belastingvoordeel is er niet voor dividenden uitgekeerd door beleggingsfondsen en trackers (fondsen die de prestatie van een index schaduwen), obligatiecoupons en andere rentevergoedingen.

Kreeg u een voorstel van vereenvoudigde aangifte? De roerende voorheffing op dividenden zal nooit vooraf ingevuld zijn. Om de ingehouden roerende voorheffing op de vrijgestelde dividenden te recupereren zult u het voorstel van vereenvoudigde aangifte moeten verbeteren. Dat doet u op het antwoordformulier of via MyMinfin.

door TaxCalCul 1 juli 2025
Steeds meer Belgen kiezen voor een zelfstandige activiteit naast hun hoofdberoep. In 2024 steeg het aantal zelfstandigen in bijberoep met maar liefst 2,7%, een groei die zelfs de toename van zelfstandigen in hoofdberoep (0,35%) ruimschoots overtreft. Vooral bij vrouwen zien we een opvallende stijging van 3,75%. Als boekhoudkantoor krijgen wij regelmatig vragen over de fiscale aspecten van een bijberoep. Wat zijn de regels? Hoe worden uw inkomsten belast? En aan welke voorwaarden moet u voldoen? In deze blogpost zetten we alles op een rijtje.
door TaxCalCul 19 juni 2025
De populariteit van Bitcoin en andere cryptomunten blijft toenemen, maar veel Belgen zitten met vragen over de fiscale behandeling van deze digitale activa. Moet je meerwaarden op cryptomunten aangeven in je belastingaangifte? Welke regels gelden er nu en wat verandert er in de nabije toekomst? In deze blogpost zetten we de belangrijkste fiscale aspecten van cryptomunten op een rij.
door TaxCalCul 15 juni 2025
Als erkend boekhoudkantoor met meer dan 40 jaar ervaring ziet TaxCalCul jaarlijks dezelfde fouten terugkeren in belastingaangiftes. Deze fouten kunnen u onnodig geld kosten. Wij zetten de meest voorkomende misstappen op een rij, zodat u geen euro meer laat liggen.
Laad meer berichten