Vanaf maandag 19 oktober gaan verstrengde maatregelen in.
Wij verwijzen hiervoor naar het persbericht van 16 oktober 2020.
Momenteel wachten we nog op een aantal besluiten die deze maatregelen concreet zullen behandelen.
Meer info:
Circulaire 2020/C/122 bespreekt de bepalingen over de vrijgestelde reserve ter versterking van de solvabiliteit en het eigen vermogen van de vennootschappen ten gevolge van de COVID-19-pandemie die werden ingevoerd door de wet van 23.06.2020 houdende fiscale bepalingen ter bevordering van de liquiditeit en solvabiliteit van ondernemingen in het kader van de bestrijding van de economische gevolgen van de COVID-19-pandemie.
Voor het aanslagjaar 2019 of 2020 dat verband houdt met een boekjaar dat afgesloten werd in de periode van 13 maart 2019 tot 31 juli 2020, kan een vennootschap aanspraak maken op een tijdelijke vrijstelling van het geheel of een deel van het resultaat van het belastbaar tijdperk. Dat is mogelijk in het geval van eventuele verliezen die worden geleden in de loop van het volgende belastbaar tijdperk dat verbonden is met, naargelang het geval, het aanslagjaar 2020 of 2021.
U vindt de gedetailleerde informatie over die tijdelijke vrijstelling terug in de Circulaire 2020/C/122 over de vrijgestelde reserve ter versterking van de solvabiliteit en het eigen vermogen van de vennootschappen ten gevolge van de COVID-19-pandemie.
U kunt de vrijstelling niet aanvragen als uw vennootschap:
Voor meer info:
Bent u btw-belastingplichtige en dient u kwartaal- of maandaangiften in?
Dan moet u dit jaar geen
decembervoorschot betalen op de btw met betrekking tot uw verrichtingen van:
De volgende zelfstandigen die moeilijkheden ondervinden door de coronacrisis kunnen bij hun socialezekerheidsfonds een vrijstelling aanvragen tot betaling van de bijdragen:
Volgende personen mogen geen vrijstellingsaanvraag indienen: zelfstandigen in bijberoep, student-zelfstandigen die geen bijdrage betaalt zoals een zelfstandigen in hoofdberoep en gelijkgestelden met bijberoep (artikel 37).
Let op: vrijgestelde kwartalen komen niet in aanmerking voor pensioenopbouw (met mogelijkheid tot regularisatie binnen 5 jaar voor behoud van rechten). Het is mogelijk voordeliger om een vermindering of een uitstel van de sociale bijdragen te vragen alvorens een vrijstelling aangevraagd wordt.
Bel gratis naar 0800 12 018 – Elke werkdag van 8.30 uur tot 12 uur en van 13 tot 17 uur (op vrijdag tot 16 uur) of surf naar https://www.rsvz.be/nl/news/moeilijkheden-door-het-coronavirus.
Heel wat Vlaamse bedrijven hebben te kampen met het coronavirus, of met de gevolgen van de maatregelen die zijn genomen om het virus in te dijken. De economische impact is groot. De impact en de duur van de crisis vraagt dat ondernemingen over voldoende eigen vermogen kunnen beschikken, maar dat er ook extra maatregelen worden genomen om hun solvabiliteit te versterken.
De financiële en andere middelen die PMV mee in de markt zet, zullen een belangrijke rol gaan spelen bij de relance van de Vlaamse economie.
Meer info:
De Brusselse regering heeft beslist de etablissementen die recht hebben op de premie te identificeren op basis van de NACE BTW-codes van de ondernemingen.
Komen aldus in aanmerking voor de premie:
De ondernemingen kunnen de premie ontvangen voor elk van hun vestigingen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Let wel: elke onderneming heeft recht op maximaal vijf premies die dus overeenkomen met maximaal vijf vestigingen. Ondernemingen die niet aan de sluitingsverplichting voldoen of deze niet hebben nageleefd, en die dus werden bestraft, komen niet in aanmerking voor deze premie.
Onder bepaalde voorwaarden, zoals beschreven in het Besluit, kunnen culturele en creatieve verenigingen zonder winstoogmerk die getroffen zijn door de coronacrisis een eenmalige premie van 4000 euro ontvangen. Zij kunnen hun premieaanvraag tot uiterlijk 23 november 2020 indienen bij Brussel Economie en Werkgelegenheid (BEW). Daartoe moeten ze een formulier invullen dat ter beschikking staat op de website van de BEW. Binnen de maand na ontvangst van de aanvraag, zal de BEW beslissen of de steun al dan niet zal worden toegekend.
Een steun van 2000 euro wordt automatisch toegekend aan de aanvragers die reeds een steun hadden ontvangen zoals voorzien in het Besluit van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering nr. 2020/42 betreffende de toekenning van een premie voor de creatieve en culturele instellingen zonder winstoogmerk getroffen door COVID-19-crisis.
Het corona-ouderschapsverlof liep af op 30 september 2020.
Voor de periode van 1 oktober 2020 tot en met 31 december 2020 kunnen werknemers die verlof zouden moeten nemen om een kind op te vangen, ten gevolge van de sluiting van de kinderopvang, de school of een opvang voor gehandicapten wegens coronamaatregelen een beroep doen op het stelsel van tijdelijke werkloosheid wegens overmacht.
Wettelijke basis: de wet van xx (datum nog te bepalen) oktober 2020 tot het openstellen van tijdelijke werkloosheid overmacht corona voor werknemers in geval van sluiting van de school, opvang of centrum voor opvang voor personen met een handicap van hun kind.
Meer info:
Vanaf 1 oktober 2020 staat de RVA in voor een nieuwe uitkering: de ‘beschermingsuitkering’ (koninklijk besluit van 6 mei 2019 dat in het BS werd gepubliceerd op 20 mei 2019).
Die uitkering is bestemd voor bepaalde rechthebbenden op inschakelingsuitkeringen bij wie het recht afloopt.
Om recht te hebben op de beschermingsuitkering moet de rechthebbende op inschakelingsuitkeringen erkend worden als ‘niet toeleidbaar’ vóór de einddatum van het recht op inschakelingsuitkeringen en een specifiek of aangepast traject hebben gevolgd.
Op de einddatum van het recht op inschakelingsuitkeringen moet de werkzoekende geen aanvraag indienen om de beschermingsuitkering te krijgen. Hij moet daarentegen op het einde van elke maand een controlekaart indienen bij zijn uitbetalingsinstelling.
De niet-toeleidbare werkzoekende ontvangt een beschermingsuitkering met hetzelfde bedrag als dat van de inschakelingsuitkering die hij daarvoor ontving (behalve wanneer zijn gezinstoestand verandert).
Meer info:
Deze FAQ werd laatst bijgewerkt op 15 oktober 2020.
Meer info:
Bron: ITAA
Frans Van Cauwelaertlaan 157
9100 Sint-Niklaas
04 68 05 26 82
ITAA-NUMMER 50.754.339
Copyright © 2024 | TaxCalCul | developed by InMaSol
Algemene voorwaarden | Privacybeleid