Werknemers kunnen een laptop, tablet, smartphone of internet ter beschikking krijgen van hun werkgever. Als ze deze apparaten niet enkel professioneel maar ook privé mogen gebruiken, ontstaat er een voordeel in natura. Hierop zijn socialezekerheidsbijdragen en bedrijfsvoorheffing verschuldigd.
De waardering van dit loonvoordeel kan forfaitair gebeuren. Deze forfaits waren verouderd en bovendien verschillend voor RSZ en fiscus. Op 1 januari 2018 wijzigden deze forfaitaire waarderingsregels zowel voor fiscus als RSZ:
Voordeel Huidige regeling Vanaf 1 januari 2018
PC of laptop 15 EUR/maand 6 EUR/maand
Tablet Reële waarde 3 EUR/maand
GSM/smartphone 12,50 EUR/maand 3 EUR/maand
Telefoonabonnement 4 EUR/maand
Internetabonnement 5 EUR/maand
Elk ter beschikking gesteld toestel en elk onderdeel van dit toestel moet afzonderlijk aangegeven worden. Bijvoorbeeld: Gsm-toestel + telefoonabonnement + mobiel internet
Voor de internetverbinding moet echter slechts één voordeel worden aangegeven, ongeacht het aantal toestellen dat de verbinding mag gebruiken.
Het gebeurt ook dat de werknemer zijn privé-gebruik zelf ten laste neemt, bijvoorbeeld door split billing of met een eigen bijdrage. De fiscus verschaft nu in een circulaire onder meer duidelijkheid over het voordeel dat dan moet worden aangegeven.
SPLIT BILL-REGELING
Er moet geen enkel voordeel alle aard worden aangegeven voor het privé-gebruik van een ter beschikking gesteld gsm-toestel, wanneer de werkgever een split bill-regeling hanteert voor het telefoon- en internetabonnement . Dit standpunt geldt op voorwaarde dat:
– Het privé-gebruik wordt rechtstreeks door de provider gefactureerd aan de werknemer;
– De split bill-regeling werd vastgesteld volgens ernstige normen en criteria en stemt overeen met de werkelijkheid;
– De split bill-regeling is van toepassing op zowel het telefoon- als internetabonnement. Wanneer deze maar op één van beiden betrekking heeft, geldt het standpunt niet.
EIGEN BIJDRAGE
Wanneer de werknemer een eigen bijdrage betaalt, mag het forfaitair voordeel alle aard verminderd worden met deze eigen bijdrage.
De aanrekening gebeurt op het specifieke voordeel waarin de eigen bijdrage kadert, tenzij de werkgever een globale tussenkomst vraagt voor de ter beschikking stelling van een mobiele telefoon met telefoon- en internetabonnement.