Zelftandige : aansluitingsverplichting….bijdrageplichtigheid

Vroeger ging men uit van het principe dat een mandataris van een vennootschap altijd een zelfstandige was en deze bijgevolge onderworpen was aan de bijdrageverplichting.

Men is nu overgestapt op het principe van het weerlegbaar vermoeden dat als u een mandaat uitoefent in de vennootschap, u zelfstandige bent en u onderworpen bent aan het betalen van sociale bijdragen. Dit weerlegbaar vermoeden heeft tot gevolg dat men er in eerste instantie van uitgaat dat u de activiteit van zelfstandige uitoefent. U echter heeft de mogelijkheid om het tegendeel aan te tonen waardoor u vrijgesteld kunt worden van het betalen van sociale bijdragen.

U zult moeten bewijzen dat u aan de volgende drie voorwaarden voldoet:

–          U mag naast de activiteit van onbezoldigd zaakvoerder geen technische, boekhoudkundige, commerciële of administratieve activiteiten uitoefenen in onderneming.

–          U moet in rechte aantonen dat het mandaat van zaakvoerder onbezoldigd wordt uitgeoefend. Dit kan enkel indien de statuten van de vennootschap uitdrukkelijk melding maken van de kosteloosheid van het mandaat. Bij gebreke daaraan kan een dergelijke beslissing uitgaan van een vennootschapsorgaan dat bevoegd is om de vergoedingen van de mandatarissen vast te stellen. Dit is de raad van bestuur of de algemene vergadering.

–          U moet ook in feite aantonen dat het mandaat onbezoldigd wordt uitgeoefend. Dit wil zeggen dat u geen enkele vergoeding mag ontvangen voor het uitoefenen van het mandaat, dus ook geen vergoedingen in natura. Krijgt u voor een bepaald jaar toch een vergoeding, dan zult u vanaf dan verzekeringsplichtig worden.

Mocht u toch reeds zijn aangesloten bij een sociaal verzekeringsfonds en u voldoet aan de voorwaarden voor het kosteloos mandaat, is het aangewezen uw sociaal verzekeringsfonds te contacteren en de bewijzen over te maken van het kosteloos mandaat zodat uw aansluiting als zelfstandige stopgezet kan worden.

door TaxCalCul 22 april 2025
Als ondernemer in België sta je regelmatig voor belangrijke financiële beslissingen. Een van de meest impactvolle keuzes is hoe je vastgoed aankoopt: als privépersoon, via je vennootschap, of via een gesplitste aankoop. Bij TaxCalCul krijgen we deze vraag vaak van onze klanten in de regio Antwerpen en het Waasland. In deze blogpost belichten we vooral de gesplitste aankoop, die door een recent arrest van het Hof van Cassatie nog aantrekkelijker is geworden.
door TaxCalCul 28 maart 2025
De belastingaangifte voor aanslagjaar 2025 (inkomsten 2024) is op 26 maart 2025 verschenen in het Belgisch Staatsblad. Zoals elk jaar zijn er weer enkele wijzigingen doorgevoerd. De Vlaamse aangifte telt nu 839 codes, dat zijn er zes meer dan vorig jaar. Ook de Waalse aangifte is met eenzelfde aantal codes toegenomen, terwijl de Brusselse aangifte zelfs zeven codes extra telt.  In deze blogpost zetten we de belangrijkste nieuwigheden voor u op een rij, zodat u goed voorbereid bent wanneer u uw belastingaangifte invult.
door TaxCalCul 17 maart 2025
Als je van de brutowinst de operationele kosten (bijvoorbeeld personeelskosten of verkoopkosten) aftrekt en de eventuele operationele opbrengsten (bijvoorbeeld licentie-inkomsten voor farmaceutische bedrijven) optelt, dan bekom je de ebitda. Let er wel op dat er met afschrijvingen in dit stadium nog geen rekening gehouden wordt. De ebitda wordt vaak letterlijk vertaald door “inkomsten voor interest, ... Lees meer
Laad meer berichten