Voordeel van alle aard bedrijfswagen 2018

Het voordeel van alle aard voor bedrijfswagens wordt berekend met een formule. Een essentieel element van de formule is de referentie-uitstoot van CO2. Hoe hoger de auto boven de referentie-uitstoot zit, hoe hoger het voordeel. Deze referentie-uitstoot wordt elk jaar vastgelegd. De cijfers voor dit jaar zijn bekend, zodat u het voordeel van alle aard van uw auto nu kan berekenen.


Voordeel berekend volgens een formule


Catalogusprijs x CO2-percentage x 6/7 x leeftijdsfactor.


Het CO2-percentage en de referentie-uitstoot


Het CO2-basispercentage van 5,5 % is gekoppeld aan een referentie-uitstoot. Deze referentie-uitstoot wordt uitgedrukt in gram per kilometer en wordt elk jaar bij KB vastgesteld:


Naar gelang de auto vervuilender is dan de referentie-uitstoot, stijgt het basispercentage.


Naar gelang de auto milieuvriendelijker is, daalt het basispercentage.

Als de uitstoot van de auto gelijk is aan de referentie-uitstoot, geldt het basispercentage van 5,5 %.


Voor elke gram/km die uw auto uitstoot boven de referentie-uitstoot, stijgt het basispercentage met 0,1 %.


De regering past elk jaar de referentie-uitstoot aan. Zo kan ze inspelen op het feit dat auto’s steeds milieuvriendelijker worden.


De referentie-uitstoot voor 2018


Voor 2018 daalt de referentie-uitstoot enkel voor dieselauto’s. Daardoor zal voor dezelfde auto een hoger basispercentage gelden. En daardoor zal voor dezelfde wagen het voordeel duurder worden.


De referentie-uitstoot voor kalenderjaar 2018 is gelijk aan:


Voor auto’s met dieselmotor: 86 g/km (i.p.v. 87 g/km voor 2017).


Voor auto’s met een motor op benzine, lpg of aardgas: 105 g/km (ongewijzigd).


door TaxCalCul 1 juli 2025
Steeds meer Belgen kiezen voor een zelfstandige activiteit naast hun hoofdberoep. In 2024 steeg het aantal zelfstandigen in bijberoep met maar liefst 2,7%, een groei die zelfs de toename van zelfstandigen in hoofdberoep (0,35%) ruimschoots overtreft. Vooral bij vrouwen zien we een opvallende stijging van 3,75%. Als boekhoudkantoor krijgen wij regelmatig vragen over de fiscale aspecten van een bijberoep. Wat zijn de regels? Hoe worden uw inkomsten belast? En aan welke voorwaarden moet u voldoen? In deze blogpost zetten we alles op een rijtje.
door TaxCalCul 19 juni 2025
De populariteit van Bitcoin en andere cryptomunten blijft toenemen, maar veel Belgen zitten met vragen over de fiscale behandeling van deze digitale activa. Moet je meerwaarden op cryptomunten aangeven in je belastingaangifte? Welke regels gelden er nu en wat verandert er in de nabije toekomst? In deze blogpost zetten we de belangrijkste fiscale aspecten van cryptomunten op een rij.
door TaxCalCul 15 juni 2025
Als erkend boekhoudkantoor met meer dan 40 jaar ervaring ziet TaxCalCul jaarlijks dezelfde fouten terugkeren in belastingaangiftes. Deze fouten kunnen u onnodig geld kosten. Wij zetten de meest voorkomende misstappen op een rij, zodat u geen euro meer laat liggen.
Laad meer berichten