Hoe de Vlaamse overheid u aan het renoveren wil krijgen (De Tijd)

Met renovatiecoaches en daken- en gevelscans wil Vlaams minister van Energie Zuhal Demir u aanzetten om uw woning energiezuiniger te maken. Wie renoveert, maakt aanspraak op een resem premies en lagere tarieven bij de notaris.

Tegen 2050 moet elk huis en appartement in Vlaanderen even energiezuinig zijn als een nieuwbouwwoning waarvoor de vergunning in 2015 werd aangevraagd. Concreet moet uw woning het energielabel A hebben, wat overeenkomt met een EPC-score van maximaal 100. EPC staat voor energieprestatiecertificaat. Dat geeft weer hoe energiezuinig uw woning is. De labels gaan van A tot F, of van energiezuinig tot energieverslindend.

De weg naar die doelstelling uit de Klimaatstrategie van de Vlaamse overheid is nog lang. Amper 4,6 procent van de bijna 3 miljoen huizen en appartementen in Vlaanderen voldoet aan het streefdoel voor 2050. Nog 2,9 miljoen woningen te gaan dus, ofwel gemiddeld 95.000 per jaar in de komende 30 jaar.

‘Mensen verleiden om te investeren in renovaties is niet evident. Daarvoor moet op vele flanken worden ingezet’, zegt minister Zuhal Demir (N-VA). De focus ligt op de sleutelmomenten voor een woning: wanneer ze verkocht wordt of bij een schenking of erfenis.

Wie een gezinswoning koopt en die binnen vijf jaar na aankoop grondig energetisch renoveert – in vakjargon een ingrijpende energetische renovatie (IER) – moet minder verkooprechten betalen (5% in plaats van het standaardtarief van 6%). Voor koopovereenkomsten die sinds dit jaar zijn afgesloten, is dat lagere tarief er ook voor wie zich bij de aankoop onmiddellijk engageert om die gezinswoning te slopen en te heropbouwen.

Bron: De Tijd

door TaxCalCul 1 juli 2025
Steeds meer Belgen kiezen voor een zelfstandige activiteit naast hun hoofdberoep. In 2024 steeg het aantal zelfstandigen in bijberoep met maar liefst 2,7%, een groei die zelfs de toename van zelfstandigen in hoofdberoep (0,35%) ruimschoots overtreft. Vooral bij vrouwen zien we een opvallende stijging van 3,75%. Als boekhoudkantoor krijgen wij regelmatig vragen over de fiscale aspecten van een bijberoep. Wat zijn de regels? Hoe worden uw inkomsten belast? En aan welke voorwaarden moet u voldoen? In deze blogpost zetten we alles op een rijtje.
door TaxCalCul 19 juni 2025
De populariteit van Bitcoin en andere cryptomunten blijft toenemen, maar veel Belgen zitten met vragen over de fiscale behandeling van deze digitale activa. Moet je meerwaarden op cryptomunten aangeven in je belastingaangifte? Welke regels gelden er nu en wat verandert er in de nabije toekomst? In deze blogpost zetten we de belangrijkste fiscale aspecten van cryptomunten op een rij.
door TaxCalCul 15 juni 2025
Als erkend boekhoudkantoor met meer dan 40 jaar ervaring ziet TaxCalCul jaarlijks dezelfde fouten terugkeren in belastingaangiftes. Deze fouten kunnen u onnodig geld kosten. Wij zetten de meest voorkomende misstappen op een rij, zodat u geen euro meer laat liggen.
Laad meer berichten