Voordelen alle aard: wijziging inzake kosteloze terbeschikkingstelling woning

Voordelen alle aard: wijziging inzake kosteloze


terbeschikkingstelling woning

Het kosteloos ter beschikking stellen van een woning aan een werknemer of bedrijfsleider van een bedrijf vormt een voordeel alle aard voor de fiscus. Door een nieuwe fiscale circulaire wijzigt de forfaitaire raming van deze voordelen.


Tot 2018 bestond er een onderscheid in de berekening van het voordeel van alle aard wanneer een woning ter beschikking gesteld werd door een rechtspersoon of door een natuurlijke persoon:


  • Woning ter beschikking gesteld door een natuurlijke persoon: 100/60 of 100/90 (indien gemeubelde woning)*geïndexeerd KI (Kadastraal Inkomen);
  • Woning ter beschikking gesteld door een rechtspersoon: 100/60*geïndexeerd KI*1,25 (indien KI kleiner of gelijk aan 745 EUR) of 3,80 (indien KI groter dan 745 EUR).

Meerdere rechtbanken hebben nu geoordeeld dat dit onderscheid ongrondwettelijk is. Daarom heeft de fiscus beslist om met de nieuwe circulaire deze verschillende behandeling weg te werken. De wettekst werd intussen aangepast.


Vanaf 1 januari 2019 zal de berekening van het voordeel alle aard voor een woning op dezelfde manier gebeuren, zowel bij terbeschikkingstelling door een rechtspersoon als door een natuurlijke persoon:



  • 100/60 * geïndexeerd KI * 2.
door TaxCalCul 1 juli 2025
Steeds meer Belgen kiezen voor een zelfstandige activiteit naast hun hoofdberoep. In 2024 steeg het aantal zelfstandigen in bijberoep met maar liefst 2,7%, een groei die zelfs de toename van zelfstandigen in hoofdberoep (0,35%) ruimschoots overtreft. Vooral bij vrouwen zien we een opvallende stijging van 3,75%. Als boekhoudkantoor krijgen wij regelmatig vragen over de fiscale aspecten van een bijberoep. Wat zijn de regels? Hoe worden uw inkomsten belast? En aan welke voorwaarden moet u voldoen? In deze blogpost zetten we alles op een rijtje.
door TaxCalCul 19 juni 2025
De populariteit van Bitcoin en andere cryptomunten blijft toenemen, maar veel Belgen zitten met vragen over de fiscale behandeling van deze digitale activa. Moet je meerwaarden op cryptomunten aangeven in je belastingaangifte? Welke regels gelden er nu en wat verandert er in de nabije toekomst? In deze blogpost zetten we de belangrijkste fiscale aspecten van cryptomunten op een rij.
door TaxCalCul 15 juni 2025
Als erkend boekhoudkantoor met meer dan 40 jaar ervaring ziet TaxCalCul jaarlijks dezelfde fouten terugkeren in belastingaangiftes. Deze fouten kunnen u onnodig geld kosten. Wij zetten de meest voorkomende misstappen op een rij, zodat u geen euro meer laat liggen.
Laad meer berichten